Glimt frå Stangvikfestivalen`16

StangvikfestivalenFestivalen 2016

Takk til publikum, støttespillere, aktører, dugnadsgjengen og et hardtarbeidende styre for en flott festival.

Med fulle saler og høg kvalitet på det kunstneriske er vi veldig godt fornøgde.

 

Les hva pressen skriver under følgende linker:

Trollheimsporten: 

Åpningskonserten

Kirkekonserten

Todalen.no: 

ØNSKEKONSERTEN

Fiskesuppe og Kunst

Musica Mobile

Luiftforsvarets musikkorps imponerte

Driva: 

Imponerte publikummere

Kunstutstilling

Forhånds

Drømmestart med Bunnlinja i Todalen

 

Tidens Krav: Forberedelser
Klare for festival i Stangvik

En av Nordmøres prektigste festivaler beskriver seg som liten, snål og modig uten for mye hensyn til hva som er in.

Dugnad: Hele bygda og vel så det tar tak for Stangvikfestivalen: Einar Nes, Torbjørn Larsen, Anne S. Polden, Jan Åge Vadstad (Joker Kvanne) og Elise og Erlend Saltrø Polden.

Torsdag kveld er det tyvstart på årets Stangvikfestival. Med teaterforestillingen «Bunnlinja» drar kunstnerisk leder Trygve Brøske det hele i gang sammen med Marianne Meløy med forestillingen som har gått for fulle hus på Trøndelag Teater. Denne gang er det Gammelfabrikken i Todalen og Stangvikfestivalen som er arena.

Deretter går det slag med åpningskonsert i Prestegarden fredag kveld og en lang rekke programposter i Bondehuset, Svissholmen, kirken og fotballbanen.

Stangvikfestivalen arrangeres annethvert år, og selger til sammen cirka 1.300 billetter i løpet av festivalhelga. Styreleder for festivalen er Torbjørn Larsen. Han og hans stab har kontroll på det aller meste dagene før det hel braker løs. Det nedlagte aldershjemmet i bygda brukes som innkvartering for cirka 30 av aktørene, som ankommer Stangvik tidlig i uka.

– Her må Britt Dyrnes berømmes for sitt arbeid med å sette i stand rommene. Hun har til og med tatt med egne møbler til rommene, sier Larsen, som gleder seg til de mange godbitene på årets program.

– Det er blant annet gledelig å kunne presentere Luftforsvarets Musikkorps, som er foreslått nedlagt. Og åpningskonserten i prestegarden er alltid flott der vi kommer tett innpå aktørene, sier Larsen.

Han roser lokalt næringsliv som støtter opp om festivalen. For eksempel skal Magnhild Orahaug i Johansen Bakeri stå for middag til 76 aktører og andre lørdag.

– Og vi har kortreist mat i form av fiskeburgere og ikke minst fiskesuppen som serveres under festivalen. Og ikke glemt kunstutstillingen i Bondehuset, samt barneteater og utendørsteater lørdag. Kveldskonsertene i Bondehuset bruker også bli veldig stemningsfull og bra, sier styreleder Larsen.

Klare: Einar Nes og Torbjørn Larsen gjør seg klare til festival med nyinnkjøpt flygel.
Været: Styreleder Torbjørn Larsen ser noe bekymret ut på uværet tirsdag, og som skal vare ut uka …
BUNNLINJA

Både arrangører og aktører vart overrasket da cirka 250 publikummere fylte den gamle møbelfabrikken til tjuvstarten av årets Stangvikfestival.

Stinn brakke er en passende beskrivelse av Gammelfabrikken til Talgø i Todalen da Stangvikfestivalen i fin tradisjon la sin tjuvstart til de innholdsrike lokalene.

Stangvikfestivalen liker å være relativt små. Torsdag kveld ble de etter forholdene mye for små. Det kom så mange til tjuvstarten i Gammelfabrikken i Todalen for å se teaterforestillingen Bunnlinja med Marianne Meløy og Trygve Brøske, at det selv i en tidligere møbelfabrikk ble for få stoler.

Det var rigget til for 200 publikummere, men det holdt ikke. Etter at det var båret inn både hagebenker, krakker og annet som publikum kunne hvile stussen på, fikk selv de som kom sist en OK plass langt der bak og borti krokene.

De fikk høre og delvis se en forrykende forestilling,  som tidligere i år gikk sin seiersgang på Trøndelag Teater i Trondheim, der Bunnlinjen solgte ut alle forestillingene, og der stykket skrevet av Marianne Meløy og Trygve Brøske skal settes opp igjen til høsten.

– En strålende start på festivalen. Dette tror jeg økonomisjef for festivalen, Jonny Melkild, kommer til å sette pris på, sier festivalsjef Torbjørn Larsen som ønsket det store publikummet velkommen.

Publikumsoppmøtet på tjuvstarten lover godt for fortsettelsen. Det er åpningskonsert i Prestgarden fredag kveld, åpning av kunstutstilling med Runi Langum og Hans Martin Øien i Bondehuset i Stangvik etterpå, før det blir storslått forestilling kalt Kommentarfeltet i Bondehuset til senkveld. Der kommer det meninger og opera i usensurert forening.

Deretter går det slag i slag utover lørdag før festivalen avsluttes søndag.

For detaljert program, se denne linken (ekstern lenke).

Marianne Meløy og Trygve Brøske i herlig samspill i forestllingen Bunnlinja. Men de hevet øyenbrynene da de gløttet inn i lokalene før de entret scenen, tydelig inspirert av at så mange hadde tatt turen til Todalen for å bli med tjuvstarten av Stangvikfestivalen.
Marianne Meløy har skrevet Bunnlinja, der hun tok publikum med på en rundtur på Meløya der hun tok en form for vårrengjøring i egen skolt.
Torbjørn Larsen, leder i styret for Stangvikfestivalen, kunne ikke annet enn å si seg meget godt fornøyd med tjuvstarten av årets festival.

Spiller for livet etter nedleggingstrussel

Ikke en eneste av de over to hundre publilummerne kommer noen gang til å stemme på politiske parti som sier ja til å legge ned Luftforsvarets musikkorps som leverte en bortimot ubeskrivelig flott konsert i Stangvik kirke lørdag.

Luftforsvarets musikkorps dro over to hundre publikummere til Stangvik kirke lørdag.

Lørdagens konsert med Luftforsvarets musikkorps føyer seg inn i rekken av meget godt besøkte arrangement under årets Stangvikfestival. Stangvik kirke rommer mange, men med over to hundre betalende, fylles de fleste av kirkebenkene bra opp.

Stor variasjon

De mange som tok turen lørdag, fikk en konsert de neppe glemmer med det første. Først og fremst for det musikalske, som med 28 heltidsansatte musikere, naturligvis var ubeskrivelig flott. Tonen var satt fra første nummer da messingblåserne i korpset oppstilt langs langveggene i kirken blåste vellyd inn i hele rommet og langt inn i hjerterota på oss alle, og hurra-ropene fra galleriet ljomet allerede.

Med sopranen Isa Katharina Gericke og mezzosopranen Maija Skille på laget, og under stødig dirigering av Torodd Wigum, ble vi med på en svært så variert musikkopplevelse. Kanskje til og med litt for mye variert. Intet galt verken med sanger om prostituerte eller andre menneskeskjebner i kirkerommet – tvert imot -, men avdelingen med verker av Kurt Weill, vart nesten litt for mye av det gode i denne settingen. Og da er dette altså ingen kritikk av verken mezzosopranen Skille eller den musikalske prestasjonen, for Skille er av de beste i sin klasse, bare så det er sagt.

Imponerte

Samtlige av aktørene i korpset er i toppklasse. Blant de mange kvalitets-prestasjonene, var det likevel Geir Morten Øien som imponerte aller mest.

Selv en bladfyk som endte sin korpskarriere på 2. stemme på nettopp kornett, forstår at Øiens framføring av stykket “Napoli” står til terningkast “6”, og vel så det. Det gjorde også oboist Wenche Hellbæk, som spilte så vakkert og vart at vi verket etter å få mer da siste tone fadet ut.

Appell fra Meløy

Men publikum fikk mer enn bare toppmusikk og ditto sang servert denne lørdagen. Luftforsvarets musikkorps som fyller 200 år i 2018, er nemlig foreslått lagt ned. Regjeringen slapp nyheten på forsommeren, til manges store overraskelse og enda større skuffelse.

Helt på slutten av konserten spratt derfor Marianne Meløy opp fra plassen sin langt framme på publikumsbenkene. Hun ville holde en appell, der hun understreket at hun ikke skulle snakke om at uerstattelig kompetanse forsvinner dersom korpset legges ned, eller om det å være gnien uten at man ser at innsparingene fører til større tap i neste omgang, eller at korpset deltar på festivaler som Stangvikfestivalen, mange andre sivile tilstelninger og hvert år spiller for mange tusen som på den måten får et positivt møte med Forsvaret.

Meløy ville heller appellere til dem som bestemmer om hvor viktig det er å forstå andre kulturer, inkludert både skikker, språk og musikk.

– Vi har deltatt i mange kriger, bidrag som det kalles. Men vi vinner aldri. Det viser seg at vi ikke vinner fordi vi ikke forstår kulturen vi kriger mot. KULTUREN. Blant annet derfor er det så viktig at vi ikke sparer lommerusk som det her er foreslått, sier Meløy, som høstet nesten like stor applaus som korpset for sin strålende framførte appell.

Skjebnetider

Responsen både på appell og konsert viste i alle fall at publikummet på Stangvikfestivalen vil beholde Luftforsvarets musikkorps. Korpsets skjebne avgjøres i forbindelse med statsbudsjettet kommende høst.

Også Marinemusikken i Horten er foreslått lagt ned. Til sammen skal det spares 70 millioner kroner. Mange mener det er et lite beløp sammenliknet med all den goodwill-kapital korpsene gir Forsvaret.

Stangvikfestivalen 2016 tegner til å bli av de aller beste både kunstnerisk og publikumsoppslutning. Mer eller mindre alle programposter besøkes av mye folk. Etter en åpningskonserten i Prestegardsstua fredag, kom det over 250 til Bondehuset for å få med seg forestillingen Kommentarfeltet.

Lørdag kveld er det igjen forventninger om storinnrykk når det inviteres til Laurdagskveld i Bondehuset.

Marianne Meløy entret podiet etter konsertslutt for å holde en appell i forbindelse med at Luftforsvarets musikkorps er foreslåt nedlagt. Hun mener at et land uten kultur er intet å forsvare, og sier at kulturforståelse er viktig også for å kunne vinne eventuelle kriger.

 

Geir Morten Øien imponerte stort med kornetten sin. Publikum ville nesten ikke slutte å klappe etter framføringen av “Napoli”.

 

Isa Katharina Gericke framførte sanger fra Haugtussa med en energi som smittet rett over på publikum.

Det er kø til alle arrangementene under årets Stangvikfestival.
Serverte godbiter til rekordstort publikum

Stangvikfestivalen liker å være liten, men vart nesten for små for det store publikummet som fylte lokalene fra start til slutt.

Fiskesuppe: Stangvikfestivalen er dugnad der lokalbefolkning og hytteturister trør til og bidrar. Her serverer Ann Ingeborg Bævre den berømte fiskesuppen til Herborg Honnstad og Ivar og Wenche Melkild. Og suppen med kortreiste råvarer smakte visst fortreffelig – i år også!

 

Stangvikfestivalen 2016 kunne knapt blitt bedre, eller større, for den saks skyld. Med til sammen 1.500 publikummere kan styret, aktører og publikum se tilbake på ei rekordhelg.

– Nå kan vi trekke pusten og si oss fornøyd, sier styreleder Torbjørn Larsen.

Han kan fornøyd slå fast at mer eller mindre alle programpostene under festivalen har hatt tilnærmet fulle hus. Til sammen er det solgt 1.350 billetter, noe som er rekord for festivalen. I tillegg mener Larsen at det var cirka 150 innom åpningen av kunstutstillingen.

– Både publikum og artistene har kommet med mange positive tilbakemeldinger. Ale er fornøyd. Og artistene sier at den gode responsen fra publikum har løftet arrangementene. Vi fikk til og med godt vær nesten hele helga. Vi var spente på været, men det var ikke en regndråpe på noen av utearrangementene, sier Larsen.

Festivalen får økonomisk støtte fra både kommunen, fylkeskommunen og Norsk kulturråd i tillegg til betydelige bidrag fra hovedsponsor Surnadal Sparebank. Med god oppslutning fra publikum, skal årets festival gå i pluss.

Økonomisk pluss

– Ja, det blir pluss, slik vi har budsjettert med. I tillegg til godt publikumsoppmøte, har det vært bra omsetning i kassene med salg av mat og drikke, sier Larsen.

På spørsmål om hva styrelederen synes har vært festivalens høydepunkt, må han tenke seg nøye om før han svarer:

– Det har vært mange høydepunkt, men starten i Todalen der det kom så mye folk. Det var mektig og imponerende og noe som sitter i. Det ga festivalen en flott start, sier Larsen.

Han takker de frivillige som sørger for at festivalen i det hele tatt kan avvikles.

– Alt har fungert godt sammen. Og artistene skal også ha takk, det var flere av dem som var med på veldig mye, for eksempel Erlend Smalås som var med på nesten alt.

Stangvikfestivalens kunstneriske leder, Trygve Brøske, beskriver festivalen som liten, snål og modig. Et konsept publikum ser ut til å sette pris på.

– Vi må si oss fornøyd med helga. Det har vært veldig mye bra, sier Brøske, noen få minutter før han entret kunstgressbanen på Svisholmen der den tradisjonelle fotballturneringen også i år fikk avslutte Stangvikfestivalen.

– Det er ett år siden sist jeg spilte fotball, så dette kan gå alle veier. Jeg skal i alle fall ikke spurte, ler Brøske.

Skal ikke vokse

Selv om årets festival ble så bra, har verken Brøske eller styret noen som helst planer om at festivalen skal vokse.

– Nei, det er altfor mange festivaler som på død og liv skal bli så stor; større artister, større lokaler og enda mer publikum. Stangvikfestivalen har funnet sin form som vi trives med, sier Brøske.

Nå er det to år til neste festival, men Brøske har allerede noen tanker om hva som kan bli aktuelt.

– Det dukker opp noen ideer som det kunne vært artig å prøve ut, sier Brøske.

Styreleder Torbjørn Larsen kunne fornøyd forevige at publikum strømmet til arrangementene under helgas Stangvikfestival.
Rekordmange publikummere løste billett til årets Stangvikfestival.
Appell: Marianne Meløy var aktiv gjennom hele festivalen, og kom med en overbevisende appell for Luftforsvarets musikkorps.
Fullt hus: Luftforsvarets musikkorps trakk over to hundre publikummere som ville høre korpset som er foreslått nedlagt.
Åpning: Stortingsrepresentant Else-May Botten fikk æren av å åpne Stangvikfestivalen i Prestegardsstua fredag kveld.